|
str. N. Balcescu, nr. 4 bl. 2A, sc. 1, ap. 4 Bals, Olt tel: 0721945063 |
webmaster |
Mierea este substanta dulce produsa de albinele melifice din nectarul florilor sau din secretiile care provin din parti vii ale plantelor sau care se gasesc pe acestea, pe care le culeg, le transforma si le combina cu substante specifice si le inmagazineaza in fagurii din stup.
(Norma regionala europeana recomandata pentru miere) Nectarul este o secretie apoasa a unor glande ale plantei numite nectarii. El se compune din diferite zaharuri, din compusi ai azotului, substante minerale, acizi organici, vitamine, pigmenti, substante aromatice si altele. In nectar exista urmatoarele vitamine: tiamina (B1), riboflavina (B2), piridoxina (B6), acid nicotinic (PP), acidul pantotenic (B5), acid folic, biotina (H), mezo-inozotol si acid ascorbic (C), vitamine pe care le regasim in miere. Prin prelucrarea nectarului de catre albine, continutul de zaharoza se transforma prin invertire in glucoza si fructoza reducandu-se totodata si continutul de apa pana la cca. 18-20%. Din punct de vedere al culorii, tipurile de miere romanesti variaza de la alb-incolor la chihlilmbariu-brun. In ceea ce priveste raportul glucoza-fructoza din miere, trebuie mentionat ca un continut mai mare de fructoza mentine mierea fluida mai multa vreme, in timp ce continutul mai ridicat de glucoza are ca rezultat cistalizarea mai rapida a mierii. Mierea de rapita, zmeura, floarea soarelui cristalizeaza mai repede fata de mierea de salcam, care nu cristalizeaza timp indelungat. |